Swámí Jaataveda: Meditace a tajemství dechu

Proč je meditace důležitá? Jak dýchání ovlivňuje emoce a proč bychom se denně měli dechovým technikám věnovat? Jak zvládat svou mysl a emoce? O těchto tématech jsem si povídali s učitelem z organizace Art of Living Swámím Jaatavedou.

Swámí Jaataveda je žákem Gurudeva Sri Sri Ravi Shankara, zakladatele organizace Art of Living. Právě skrze tuto organizaci Swámí Jaataveda působí. Učí, jak skrze principy jógy, meditace a všímavosti podpořit vlastní pohodu, vnitřní klid a zbavit se stresu.

O těchto tématech je i náš rozhovor, který vznikl při jeho návštěvě Prahy při příležitosti první návštěvy jeho učitele Gurudeva Sri Sri Ravi Shankara v Praze, jehož přednáška, o které je v rozhovoru řeč, proběhla 12.6.2024 v Lucerně.

V druhé části rozhovoru nás Swámí Jaataveda provede i jednou z jógových dechových technik.

Meditace je jako spánek

"Myšlení je úkonem pro mysl, činností pro mysl. Když je mysl aktivní, musí existovat nějaký mechanismus, jak jí dát odpočinout. Když spíme, tělo samozřejmě odpočívá, ale ne vždy se mysli dostane tak plného odpočinku, toho hlubšího odpočinku, který je pro mysl potřebný. A o tom je meditace. Proto si myslím, že je to pro každého."

Náš dech ovlivňuje emoce

"Každá emoce má určitý vzorec dýchání. Když jsme rozzlobení, dýcháme velmi rychle. Když jsme smutní, je to velmi mělké dýchání. A když jsme šťastní, naše dýchání je mnohem hlubší. 

Takže když umíme změnit svůj dech, můžeme také změnit způsob, jakým se cítíme, nebo můžeme změnit své emoce."

Celý rozhovor vznikl v rámci projektu Sjednocení v tichu, kterým přibližujeme pohled na meditace, ticho a usebrání se z různých tradic.

Rozhovor v angličtině si můžete poslechnout zde.

Podpora rozhovorů Sjednocení v tichu

Tvorbu nových rozhovorů o meditacích a tichu z pohledů inspiriativních osobností můžete podpořit zde: https://www.darujme.cz/projekt/1206234

Děkujeme. 🧡